روماتیسم مفصلی چیست و چطور درمان می‌شود؟

رماتیسم و مفاصل

رماتیسم و مفاصل : آرتریت روماتوئید به عنوان یک بیماری خود ایمنی شناخته می شود. یعنی سیستم ایمنی که سیستم دفاعی طبیعی بدن است به اشتباه به بافت های سالم بدن حمله می کند و باعث التهاب و سایر علائم می شود. آرتریت روماتوئید بیش از 400000 نفر 16 ساله و بالاتر را در ایالات متحده تحت تاثیر قرار می دهد. این عارضه ممکن است برای هر فردی در هر سنی اتفاق بیفتد و به سرعت پیشرفت کند. بنابراین تشخیص زودهنگام بیماری و شروع درمان بسیار مهم است. هر چه زودتر درمان را شروع کنید، موثرتر است. برای درک چگونگی ایجاد آرتریت روماتوئید، باید نحوه عملکرد طبیعی مفاصل را بدانید.

نحوه عملکرد معمول مفاصل

مفصل محل برخورد دو استخوان است. بیشتر مفاصل طوری طراحی شده اند که به استخوان ها اجازه می دهند در جهات خاصی و در محدوده خاصی حرکت کنند. به عنوان مثال، زانو بزرگترین و پیچیده ترین مفصل بدن است. این مفصل باید آنقدر قوی باشد که وزن ما را تحمل کند و در جای خود قفل شود تا بتوانیم صاف بایستیم. همچنین باید عمل کند تا بتوانیم راه برویم. گاهی برای دویدن و ورزش نیاز به تاب خوردن و خم شدن است. انتهای هر استخوان با غضروف پوشیده شده است که سطحی صاف و لغزنده دارد. غضروف باعث می شود انتهای استخوان ها روی یکدیگر حرکت کنند و از ساییدگی آنها جلوگیری می کنند.

روماتیسم چگونه ایجاد می شود؟

اما روماتیسم چگونه ایجاد می شود؟ اگر به روماتیسم مبتلا شوید، سیستم ایمنی بدن شما باعث التهاب در یک مفصل یا چند مفصل می شود. مقدار زیادی مایع و خون به قسمتی از بدن که تحت حمله عفونت قرار دارد فرستاده می شود. به عنوان مثال، اگر زخمی در بدنتان ایجاد شود که عفونی شود، پوست اطراف آن متورم می شود و رنگ آن تغییر می کند. در هر صورت در آرتریت روماتوئید تورم و التهاب در مفصل ایجاد مشکل می کند. وقتی تورم فروکش کرد، غلاف اطراف غضروف کشیده می ماند و نمی تواند مفصل را در موقعیت مناسب خود نگه دارد. نتیجه چنین اتفاقی ناپایداری مفصل است و بنابراین در موقعیت های نامناسب قرار می گیرد.

 

 

روماتیسم مفصلی چیست و چطور درمان می‌شود؟

 

علائم آرتریت روماتوئید چیست؟

در پاسخ به این سوال باید مهمترین علائم روماتیسم مفصلی را به شرح زیر معرفی کنیم:

  • درد در مفصل
  • التهاب، تب و قرمزی مفصل
  • سفتی مفاصل به خصوص در صبح

سایر علائم رایج عبارتند از:

  • خستگی و کمبود انرژی
  • بی اشتهایی
  • کاهش وزن
  • دمای بدن یا تب بالا
  • تعریق
  • خشکی چشم به دلیل التهاب
  • درد قفسه سینه در نتیجه التهاب

آرتریت روماتوئید می تواند هر مفصلی در بدن، حتی مفاصل کوچک دست و پا را درگیر کند. معمولا هر دو طرف بدن درگیر هستند، اما همیشه اینطور نیست.

علت روماتیسم

موارد زیر می تواند به روماتیسم مفصلی فرد کمک کند:

سن فرد

آرتریت روماتوئید بزرگسالان را در هر سنی از 40 تا 60 سال تحت تاثیر قرار می دهد. سه چهارم این افراد در سن قانونی کار هستند که تشخیص داده شود.

جنسیت

آرتریت روماتوئید در زنان دو تا سه برابر بیشتر از مردان رخ می دهد.

ژنتیک

آرتریت روماتوئید به دلیل ترکیبی از عوامل ژنتیکی و محیطی مانند سیگار کشیدن و رژیم غذایی ایجاد می شود. هنوز مشخص نشده است که چه ارتباط ژنتیکی با این بیماری وجود دارد، اما اعتقاد بر این است که تاثیری در گسترش بیماری ندارد.

وزن

اگر اضافه وزن دارید، بیشتر مستعد ابتلا به روماتیسم خواهید بود. شاخص توده بدنی (BMI) اندازه گیری وزن است که بر اساس قد و وزن اندازه گیری می شود.

برای بیشتر بزرگسالان، BMI ایده آل بین 18.5 تا 24.9 است.

اگر BMI شما کمتر از 18.5 باشد، شما دچار کمبود وزن هستید.

BMI بین 18.5 تا 24.9 نشانه وزن سالم است.

اضافه وزن بین 25 تا 29.9 وجود دارد.

بین 30 تا 39.9 چاق محسوب می شود.

سیگار کشیدن

سیگار کشیدن به طور کلی خطر ابتلا به آرتریت روماتوئید را افزایش می دهد، بنابراین اگر مبتلا به آرتریت روماتوئید هستید و سیگار می کشید، بهتر است آن را ترک کنید.

رژیم غذایی

شواهدی وجود دارد که نشان می دهد اگر مقدار زیادی گوشت قرمز مصرف کنید و ویتامین C مصرف نکنید، خطر ابتلا به آرتریت روماتوئید در شما افزایش می یابد.

روماتیسم آرتروز و درمان آن

روماتیسم مفاصل و درمان آن یکی از مهم ترین مباحث این بخش است. هر چه زودتر درمان شروع شود، بهتر است. اهداف اصلی درمان آرتریت روماتوئید کنترل التهاب و کاهش درد است.

روش های درمان روماتیسم به شرح زیر است:

  • مصرف دارو
  • فیزیوتراپی
  • عمل جراحی
  • مصرف داروها

چهار نوع مختلف دارو برای درمان آرتریت روماتوئید استفاده می شود:

  • مسکن ها
  • داروهای ضد انعقادی غیراستروئیدی
  • داروهای ضد روماتیسمی اصلاح کننده بیماری
  • استروئیدها

اکثر افراد مبتلا به آرتریت روماتوئید نیاز به مصرف بیش از یک دارو دارند زیرا داروها به روش های مختلف عمل می کنند. گاهی اوقات ممکن است نیاز به تغییر درمان دارویی باشد که بستگی به علائم بیماری شما دارد. مسکن ها به تسکین درد ناشی از روماتیسم کمک می کنند، اما نباید از آنها به عنوان تنها درمان استفاده کرد. انواع مختلفی از مسکن ها با قدرت تسکین متفاوت وجود دارد که برخی از آنها را می توانید از داروخانه تهیه کنید، اما برای برخی دیگر نیاز به نسخه پزشک روماتیسم دارید.

داروهای ضد روماتیسمی اصلاح کننده بیماری

داروهای ضد روماتیسمی اصلاح کننده بیماری، سیستم ایمنی را سرکوب می کنند تا از پیشرفت روماتیسم جلوگیری کنند. پزشک معالج ابتدا متوترکسات را برای درمان روماتیسم تجویز می کند و اگر به خودی خود جواب نداد، نوع دیگری از این داروها مانند هیدروکسی کلر، لفلونوماید، سولفاسالازین یا توفاسیتینیب را به بیمار توصیه می کند. البته از این داروها به تنهایی استفاده نکنید.

علائم مفصلی روماتیسم (رماتیسم و مفاصل)

علامت های روماتیسم بسته به شدت التهاب مفصل متفاوت است. علائم دردناک زمانی شروع می شود که بافت های بدن ملتهب می شوند. در این مورد، بیمار از چنین علائمی رنج می برد:

  • درد شدید در مفصل که هنگام حرکت بدتر می شود
  • تشدید درد در صبح بعد از بیدار شدن از خواب
  • خشکی و سفتی شدید در مفصل
  • آرتریت، که با تغییر در حجم مفصل مشخص می شود
  • لنگش و اختلال در راه رفتن در مواردی که مفاصل زانو و لگن درگیر هستند
  • تورم در یک یا چند مفصل بدن

رماتیسم مفصلی یا آرتریت روماتوئید چیست؟

رماتیسم مفصلی یا آرتریت روماتوئید چیست؟

رماتیسم و مفاصل یا آرتریت روماتوئید یک بیماری خودایمنی است. در بیماری‌های خودایمنی، سیستم ایمنی به بافت‌های خود حمله می‌کند. بیماری روماتیسم مفصلی موجب التهاب، درد و تورم مفاصل بدن می­‌شود. التهاب باعث می‌شود که مفاصل دردناک، داغ و متورم شوند و حرکت آن محدود شود. خشکی مفاصل در هنگام صبح نیز رایج است. این بیماری معمولا مزمن بوده و  اگر بدون درمان رها شود در دراز مدت  التهاب ناشی از رماتیسم مفصلی می‌تواند به مفاصل آسیب برساند و موجب تخریب مفصل شود. علت روماتیسم مفصلی مشخص نیست. این علت به ترکیبی از عامل‌های هورمونی یا محیطی و ارثی یا ژنتیک مربوط می‌شود. از هر صد نفر یک نفر در طول عمرش به نوعی به این بیماری مبتلا می‌شود.

رماتیسم و مفاصلو به خصوص روماتیسم زانو در زنان درصد شیوع بالاتری دارد و زنان سه برابر بیش از مردان به این بیماری مبتلا می‌شوند. رماتیسم مفصلی (آرتریت روماتوئید) معمولاً بین ۳۵ تا ۶۰ سالگی بروز می‌کند، اما بر اساس اکثر پژوهش‌ها احتمال ابتلا به روماتیسم در دوره میان‌سالی بیشتر است.

با علائم روماتیسم مفصلی آشنا شوید

رایج ترین علائم رماتیسم و مفاصل عبارتند از:

  1. تورم، درد، حرارت در مفاصل. معمولاً مفاصل کوچک‌تر دست‌ها یا پاها تحت تأثیر قرار می‌گیرند.
  2. سفتی و خشکی صبحگاهی که بیش از ۳۰ دقیقه طول می‌کشد (یا در صورت استراحت در طول روز، خشکی مفصل بروز می‌یابد که بیش از ۳۰ دقیقه طول می‌کشد).
  3. کاهش دامنه حرکتی مفصل و قدرت عضله
  4. ضعف و خستگی مزمن
  5. احساس غیر طبیعی مانند سوزش یا تیر کشیدن
  6. اشکال در خواب به خاطر وجود درد
  7. ضعف عضلات
  8. علائمی شبیه آنفولانزا، مثل احساس داغی و تعریق
  9. سر درد
  10. گردن درد
  11. کاهش اشتها
  12. تب

سایر مطالب

هنوز امتیازی ثبت نشده است.
Loading...

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

error: Content is protected !!